top of page
Anchor 1

עוסקים במסחר ושיווק אלקטרוני?
טיפים למה חשוב שתדעו

בעלי עסקים רבים מקיימים פעילות שיווקית משמעותית באינטרנט, מבלי להבין שהם עלולים להיחשף לתביעות משפטיות. הפתרון: הקפדה על ניסוח תנאי שימוש ומדיניות פרטיות שיחסכו לכם הרבה מאוד כסף ובעיות בהמשך הדרך.

כמעט לכל חברה עסקית יש כיום נוכחות ”online”, או לכל הפחות, מערכת שיווק באינטרנט וברשתות החברתיות דוגמת פייסבוק או אינסטגרם. כך, בין אם אתם משווקים קרשי גיהוץ ב-eBay, סוחרים בתכשיטים באטסי (Etsy) או מפעילים מערך משלוחים של ירקות אורגניים ב-amazon, אופי הפעילות שלכם הוא מסחר אלקטרוני (eCommerce). על כן, חשוב מאוד שתכירו את המסגרת המשפטית בה אתם פועלים כדי להגן על עצמכם מבחינה חוקית.

תנאי שימוש

תנאי השימוש הם המסגרת המשפטית לתהליך הרכישה מול כל גולש (מסגרת מחייבת אגב). באמצעותם, האתר והגולש מסכימים בנוגע לאופן תנאי השימוש, הרכישה, הביטולים, וכל יתר הנושאים הקשורים או נוגעים לאחריות על מוצרים, תנאי הובלה/משלוח, קניין רוחני, הסכמה לקבלת חומר פרסומי ועוד. לאור זאת, ישנה חשיבות גדולה להסדרת ה"שימוש" של הגולשים באתר.

איזה סוג אתר צריך בכלל תנאי שימוש?

כדי להשיב על כך יש לשאול את השאלות הבאות, האם באתר שלכם אתם:

- משווקים ומוכרים מוצרים ושירותים (לרבות מסחר אלקטרוני)?

- מפרסמים מאמרים/בלוגים/טורי דעה?

- מעלים תוכן גולשים - תגובות/תמונות/חוות דעת?

- מספקים מידע או מנגישים מידע לציבור?

- עוסקים בפעילות מסחרית ברשתות חברתיות?

מספיק שעניתם על שאלה אחת בתשובה "כן" ואתם זקוקים לתנאי שימוש באתר. בשורה התחתונה, תנאי שימוש טובים יגנו עליכם בעתיד מפני סיכונים משפטיים מיותרים שאפשר היום (ולא בדיעבד) למנוע בקלות.

מדיניות פרטיות

במקרים רבים, אתרים מבקשים מגולשים לאסוף מהם מידע אישי הכולל, בין היתר, פרטים מזהים כגון: שם, גיל, מצב משפחתי, מיקום גיאוגרפי, כתובת אימייל וכו'. מטרת האיסוף היא כמובן שיפור תהליך המכירה, היכרות טובה יותר של קהל היעד, ניתוח של ביצועים באתר והפצת תכנים פרסומיים.

עם זאת, חשוב לזכור כי הוראות חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א 1981 קובעות כי כל בית עסק (קטן כגדול) המעוניין לשווק את עצמו ברשת ולאסוף מידע רגיש על גולשים, חייב לבקש את הסכמתם לקבלת מידע זה (דבר שעלול לסרבל את הליך המכירה ולהקטין את אחוזי ההמרה).

הפתרון לכך הוא ניסוח מדיניות פרטיות ברורה באמצעותה מאשר הגולש (בעצם שימושו באתר ובשירותיו) למסור פרטים אישיים לבית העסק (אפשר לבצע זאת באמצעות קבצי "עוגיות" הידועים גם בכינויים Cookies).

יש לשים לב היטב כי ניסוח לא נכון או השמטה של מידע שנאסף כאמור על גולש עלול לחשוף את בעל האתר לתביעה משפטית בגין פגיעה בפרטיות.

עריכת הגרלה מסחרית: "עשה" ו"אל תעשה"

בעוד שהחוק במדינת ישראל מתיר קיום הגרלות או הימורים "מבוססי יכולת", הוא אוסר על הגרלות "שתלויות בגורל" (לדוגמא משחקי מזל או רולטה). כמובן שישנם תחומים אפורים בהם ההגרלה משלבת יכולת ומזל אך במקרים אלו הדבר מובא בדרך כלל לפתחו של בית המשפט לצורך דיון והכרעה.

 

על כן, כאשר עורכים הגרלה מסחרית יש לזכור את שלושת כללי הבסיס הבאים:

 

1. לערוך תקנון. התקנון אמור לכלול (בין היתר) את שם עורך ההגרלה, מועד ומקום עריכתה, הפרסים שיוגרלו, הנהלים להשתתפות, שיטת הבחירה/ההעלאה בגורל, שם וכתובת המפקח, מועד ודרך פרסום תוצאות ההגרלה ועוד.

מובהר כי חובה לפרסם את התקנון לעיון המשתתפים בכל שלב של ההגרלה. בנוסף, יש לזכור כי די בטעות כתיב קטנה, כדי שההגרלה לא תתנהל כשורה או תיפסל. כך, למשל: הוראה הקובעת כי השתתפות בהגרלה מחייבת שיתוף 5 פעמים במקום 55 פעמים עלולה לחשוף אתכם בפני תביעות ולהקטין משמעותית את הכדאיות הכלכלית לעריכת ההגרלה.

2. למנות מפקח להגרלה. המפקח על ההגרלה יהיה אחראי על עריכת ההגרלה בהתאם לתנאי ההיתר, ועליו למסור דין וחשבון על תוצאות ההגרלה לרכז ההגרלות במשרד האוצר.

3. לקבל היתר לעריכת הגרלה מסחרית. ביום 1/1/2010 פרסם משרד האוצר היתר כללי לעריכת הגרלות לפרסומת מסחרית וכן את הכללים הקבועים בו. ההיתר קובע למעשה שורה ארוכה של תנאים וכללים כיצד יש לערוך את ההגרלה.

תשומת הלב כי אלו חלק בלבד מההנחיות המתייחסות לעריכת הגרלות מסחריות ולכן אין תחליף לייעוץ מקצועי שלם וכולל.

משרד אביב לזר ושות' מייצג חברות וגופים ציבוריים המבקשים לקיים הגרלות כחלק ממאמצי השיווק או לשם מימוש מטרותיהם הציבוריות, ומעניק ייעוץ משפטי ללקוחות בתחום זה, לרבות ליווי בקבלת היתר להסדרת הפעילות.

bottom of page