מה זה NFT ואיך הוא קשור לאומנות הדיגיטלית?
בחודשים האחרונים נכנס לחיינו מושג חדש וייחודי בשם NFT – Non Fungible Token, או בתרגום מילולי לעברית – אסימון חסר תחליף.
אז רגע לפני שגם ה-NFT הופך להיות שיחת היום, כמו יתר הנכסים המבוססים על טכנולוגיית בלוקצ'יין (טכנולוגיה המאפשרת פעילות עסקית באינטרנט ללא צורך בישות ניהול מרכזית), הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על המושג שכבר החל לשגע את העולם באופן שלא ממש תואם את ההגיון שהורגלנו אליו עד כה.
ה-NFT מיועד ליוצרים, צלמים, אמנים, מוזיקאים, משפיענים אשר מעוניינים לסחור ביצירות דיגיטליות שבעבר היו נמכרות כמעט בחינם. כך למשל, בחודש מרץ 2021 התבשרנו כי הציוץ הראשון אי פעם בטוויטר, אותו כתב מייסד טוויטר ג'ק דורסי, עומד למכירה פומבית תמורת 2.5 מיליון דולר. במבט ראשון, זה יכול להיתפס כמעורר תמיהה. העובדה כי הציוץ שבו נכתב "just setting up my twttr", ציוץ שנגיש וזמין בחינם לכל גולש ברשת, עומד להירכש בסכום עתק, לא בדיוק מחליקה בגרון.
ואם כל זה לא מספיק תמוה, אז כדאי להוסיף לכך גם את העובדה כי מי שירכוש את הציוץ לא יוכל להעלימו מהרשת, ולא ירוויח ולו סנט אחד מהצפייה בו על-ידי אחרים. כל מה שיקבל מי שיהיה מוכן לשלם מיליוני דולרים עבור הציוץ, זה מטבע דיגיטלי עם חתימה אלקטרונית המאמתת את האותנטיות שלו, ובה גם ייחתם שמו כבעליו. הדבר היחיד שיוכל להניב לו רווח היא האפשרות למכור אותו לאדם אחר ולהנות מהעלייה בשווי.
וזה בדיוק הקטע של NFT. מדובר במעין תעודה דיגיטלית המתבססת כאמור על טכנולוגיית בלוקצ'יין באמצעות המטבע הווירטואלי "אתריום". אלא שבניגוד למטבעות וירטואלים אחרים כמו ביטקוין, ה-NFT הוא מטבע חד-פעמי מעצם הגדרתו. הוא בעל מידע ייחודי, ומכוון בעיקר לאספנים להתגאות בבעלות של יצירות דיגיטליות, הגם שאינו מאפשר להם כאמור להגביל את השימוש או התפוצה שלהן.
הציוץ של מייסד טוויטר הוא ממש לא העסקה הגדולה הראשונה שנוגעת ל-NFT. בתחילת 2021, למשל, נמכר הגיף המוכר של החתול שעף בחלל ("ניאן קאט") תמורת כ-600 אלף דולר. גם הכדורסלן לברון ג'יימס כבר גרף 200 אלף דולר תמורת קליפ קצרצר שהעלה, ולינדזי לוהאן עשתה דבר דומה עם תמונה שלה ששווה מסתבר 120 אלף דולר.
והסכומים שמוכנים אנשים לשלם תמורת NFT, תופתעו אולי לגלות, ממש לא מסתכמים בזה. תחזיקו חזק: הסכום הגבוה ביותר ששולם עד כה עבור NFT, הוא תשלום לו זכה האמן הדיגיטלי Beeple, שמכר יצירה בעבור לא פחות מאשר 69 מיליון דולר!
עיניכם הרואות, כי העלייה המטאורית של השימוש ב-NFT רחוקה מלענות על כל השאלות והתהיות הלא לגמרי מובנות שקשורות אליו. אפשר אולי לחשוב שמדובר בעוד השפעה של משבר הקורונה שאילץ את כולנו להישאר ספונים בבתים והעלה את קרנה של היצירה הדיגיטלית. כמו כל תופעה חדשה, כנראה שגם הפעם התמונה תתבהר רק בהמשך ובקרוב נגלה האם אנו צופים במהפיכה של ממש בכל מה שקשור ליצירות דיגיטליות או בבועה שהתנפחה יתר על המידה ותשוב עד מהרה למימדה הטבעי.