top of page
Anchor 1

נא להכיר: נוהל 'הודעה והסרה' בהפרת זכויות יוצרים

אחד התחומים בהם המהפכה הדיגיטלית תפסה אותנו 'לא מוכנים', הוא תחום זכויות היוצרים והקניין הרוחני ברשת. החקיקה בנושא שתמיד היתה סבוכה, נחקקה בעידן הדפוס והתקשורת האלקטרונית האנלוגית, והאתגרים שמזמנת המציאות הנוכחית בה אנשים מתנהלים (ומשתפים תוכן כמובן) ברשתות חברתיות, בבלוגים ובפלטפורמות אינטרנטיות אחרות מורכבים כיום בהרבה.

 

למרבה הפלא, גם כאשר נחקק ב-2007 חוק זכויות היוצרים הישראלי שהותאם למציאות הדיגיטלית, גם הוא לא נתן מענה מלא לשאלה: מה קורה אם מישהו שיתף תוכן בפלטפורמה אינטרנטית ללא אישור בעל הזכויות?

מאמצים את הפסיקה האמריקאית

מדובר בלקונה שעד היום החוק הישראלי לא סיפק לה מענה מלא. כשיש "לקונה" בחוק (כלומר, סיטואציה שהמחוקק לא התייחס אליה באופן ישיר), מי שנתבע למלא את החלל הוא בית המשפט שנדרש לפסוק בסוגיה באופן תקדימי.

 

בפועל, הפסיקה התקדימית מאומצת כהלכה משפטית חוקתית, כלומר מחייבת כמו חוק של הכנסת לכל דבר ועניין. זה בדיוק מה שקרה במקרה של נוהל 'הודעה והסרה' בהפרה של זכויות יוצרים.

 

למעשה, הנוהל הזה לא קיים בחוק הישראלי והוא נלקח מתוך הפסיקה האמריקאית, שמסתמכת על חוק מתקדם שנקרא 'חוק המילניום הדיגיטלי'.

אז מה אומר נוהל 'הודעה והסרה'?

השאלה הגדולה שעומדת על הפרק בבחינת הפרה של זכויות יוצרים במרחב הדיגיטלי היא שאלת האחריות, או אם צריך למקד אותה: מהי מידת האחריות של 'המארח' (וזה יכול להיות אתר אינטרנט, פורום או עמוד פייסבוק) בכל הקשור להפרת זכויות יוצרים בגין פעילות של צד שלישי שמשתמש בפלטפורמה ומשתף תכנים ללא אישור בעלי הזכויות או ללא תשלום תמלוגים.

חוק המילניום האמריקאי (שנקרא כך כי נחקק בשנת 1998 לקראת המילניום החדש), לקח בחשבון שמפעילי ובעלי הפלטפורמות לא תמיד יכולים לזהות בזמן אמת שימוש לרעה של הפלטפורמה על ידי המשתמשים (בהקשר להפרה של זכויות יוצרים). כאן בדיוק נכנס הנוהל לפעולה.

הנוהל קובע כי על בעל הזכויות לפנות לאתר המפר ולהודיע לו על הפרה (להלן 'ההודעה'), ומרגע שהאתר קיבל אותה עליו להסיר את הפרסום המפר במהירות האפשרית (להלן ה'הסרה'), או להגיע עמו להסדר (השארת התוכן בתמורה לתשלום, קרדיט או כל הסכמה אחרת עם בעל הזכויות). במידה ובעל האתר או העמוד ינהג כך, הוא פטור מסנקציה נוספת.

זו, בקליפת אגוז, הגישה האמריקאית שהפכה לפרקטיקה רווחת גם בהתנהלות היומיומית בסוגיות 'זכויות יוצרים' במרחב הדיגיטלי הישראלי.

א.ל.י.ס נגד רוטר

כאמור, הפרקטיקה אליה התייחסנו בסעיף הקודם מקורה בפסיקה האמריקאית. כמו שהזכרנו, פרקטיקות מהסוג הזה הופכות להלכה אחרי פסיקה תקדימית בבית המשפט.

אירוע הבוחן של הפסיקה הישראלית שהוביל לקבלת התקדים היה תביעה שהגישה האגודה של בעלי זכויות בסרטים (א.ל.י.ס.) נגד אתר רוטר נט. התובעים תבעו את האתר על הפרת זכויות יוצרים משום שבחלק מהפורומים של האתר היו קישורים לתכנים פיראטיים.

מאחר שאת הקישורים עצמם העלו גולשים שמשתמשים באתר ולא בעלי האתר ומפעילו - השאלה שעמדה בפני בית המשפט היתה מהי מידת האחריות של האתר בקשר לתכנים?

בהקשר זה קבע בית המשפט שאין הפרה ישירה מצד אתר רוטר נט ושהיה על התובע לפעול באמצעות הליך של 'הודעה והסרה' כדי לצמצם את החשיפה והפגיעה הקניינית. מאז ועד היום, התקבע הנוהל הזה במחוזותינו.

כמה החרגות שכדאי להכיר

חשוב מאוד לדעת שהפסיקות שבעקבותיהן התקבל נוהל 'הודעה והסרה' גם הקפידו לציין כמה סייגים חשובים שבהם לא יוכל האתר המארח "להנות" מחסות נוהל 'הודעה והסרה'.

ראשית, יש דרישה מהאתר שיעשה מאמץ לזהות בעצמו הפרות של זכויות יוצרים ולעיתים הצפייה היא שמפעיל האתר יפעיל אמצעים טכנולוגיים לזיהוי הפרות של זכויות יוצרים.

החרגה בולטת נוספת היא כלפי אתרים שמעודדים לבצע הפרות, למשל אתר שמזמין משתמשים לשתול לינקים לתוכן פיראטי – במקרה זה לא יוכל מפעיל האתר להסתתר מאחורי נוהל 'הודעה והסרה'.

החרגה שלישית מתייחסת ל'טובות הנאה', כלומר אם בזכות ההפרות של המשתמשים האתר המארח "הרוויח" או זכה בטובת הנאה מובהקת (למשל פרסום, חשיפה או הקלקות), גם אז יתכן שלא תעמוד לו ההגנה של נוהל 'הודעה והסרה'.

 

כאן המקום לציין משהו שאולי נשמע מובן מאליו, ובכל זאת נחזור עליו: ברגע שמקבלים 'הודעה' - ה'הסרה' היא באחריות האתר בלבד והתעלמות מה'הודעה' או התמהמהות ב'הסרה', עלולה לגרור סנקציות כספיות (ולעיתים אף פליליות) כנגד מפעיל האתר.

להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בדיני אינטרנט וזכויות יוצרים

סקירה זו נועדה לתת לכם מושג כללי על הנוהל 'הודעה והסרה' והיא אינה מכסה את כל הסיטואציות ואת כל המורכבויות הכרוכות בהליך בעת הפרת זכויות יוצרים.

בסופו של יום, כל מקרה הוא מקרה פרטי עם נסיבות פרטיות והרבה פעמים אין מובהקות לצד כזה או אחר. לכן, ההמלצה היא בכל מקרה שקשור להפרת זכויות יוצרים במרחב הדיגיטלי להתייעץ עם עורך דין שעוסק בדיני אינטרנט וזכויות יוצרים.

קיבלתם תביעה או דרישה הנוגעת הפרה של זכויות יוצרים, או להבדיל, מישהו מפר את זכויות היוצרים שלכם ומשתף תוכן שלכם ללא רשות וללא תשלום תמלוגים?אתם מוזמנים לפנות למשרד עורכי הדין אביב לזר ושות' ולקבוע שיחת ייעוץ ראשונית עם עורך דין זכויות יוצרים ללא כל התחייבות.

bottom of page