רישום סימן מסחר ככלי להגנת המותג שלכם
בשעה טובה הקמתם עסק חדש. כמו כל בעל עסק, בוודאי עולה אצלכם השאלה כיצד תוכלו להגן על המותג שלכם מפי ניסיונות זיוף והונאה? הפתרון: רישום סימן מסחר באופן מיידי.
מדוע חשוב לרשום סימן מסחר?
בעולם העסקים המודרני רישום סימן מסחר הפך מזמן לכלי מסחרי שימושי לצורך הגנה וייחוד מותגים ושירותים מהמתחרים. כאשר, עיקרון העל קובע שסימן מסחר יוצר זיהוי אצל לקוחות של המותג ו/או השירות המוצע על ידי בעל העסק. בפן המשפטי, משמעות הרישום היא שבעל העסק מקבל לידיו את הזכות הבלעדית (והזכות למנוע מאחרים), לעשות שימוש בסימן המסחר הרשום ביחס למותג שלו.
בישראל, הנושא מוסדר תחת פקודת סימני המסחר [נוסח חדש] תשל"ב-1972. על פי הפקודה, "סימן" יכול להיות מורכב מאותיות, ספרות, מילים, דמויות או אותות אחרים או צירופים שלהם. דוגמאות לסימני מסחר הן רבות, כמו למשל, משפט הסלוגן של קוקה-קולה (“Do what feels good”), צבע (חברת הסלולר Orange), צליל (הרינגטון של Nokia), וכולל גם צורות תלת-ממדיות (הבלוט של toffee).
מובהר כי במקרה ולא נרשם סימן המסחר, כי אז עדיין שמורה לבעל העסק הזכות לטעון כי מדובר בסימן מסחר "מוכר" אשר הוא השקיע בפיתוחו כסף וזמן רב, אך ברור כי ההגנה המשפטית תהיה קלה הרבה יותר במקרה שסימן המסחר נרשם כדין.
בנוסף, יש לציין כי ההגנה על סימני מסחר הינה טריטוריאלית בלבד. עד לפני מספר שנים, רישום סימן מסחר בחו"ל היה הליך יקר ומורכב וחייב פניה למשרדי עורכי דין במדינות היעד בהן מבקשים את רישום הסימן. אולם, מאז הצטרפה ישראל להסדר הבינלאומי לרישום סימני מסחר, ניתן לפנות באופן פורמלי באמצעות רשם סימני המסחר בישראל לרשויות הרלוונטיות במדינות היעד.
מהי הפרוצדורה לרישום סימן מסחר?
הבקשות לרישום סימני מסחר מוגשות למחלקת סימני מסחר, וממתינות לבחינה לפי מועד הגשתן (נכון להיום זמן ההמתנה הינו כ-4 חודשים). בוחני המחלקה בודקים את כשירות הבקשות לרישום בהתאם לפקודה ולתקנות נוספות. תוקף של סימן מסחר הוא לעשר שנים. לאחר תקופה זו ניתן לחדשו לתקופות נוספות של עשר שנים כל אחת, בכפוף לתשלום אגרה מתאימה.
האם קיימת סנקציה במקרה של הפרת סימן מסחר?
כפי שתואר קודם, סימן מסחר רשום מהווה זכות קניינית של בעליו. לפיכך, שימוש של צד שלישי בסימן המסחר או בסימן דומה לו (ללא רשות בעל העסק), מהווה הפרה בדין של זכויות בעל העסק וניתן להגיש בקשה לבית המשפט לצו מניעה ולדרוש מהגורם המפר הפסקת שימוש מידית לצד פיצוי כספי של עד 100,000 ש"ח בגין ההפרה (ללא הוכחת נזק).
בנקודה זו נציין, כי מטרת הסנקציה במקרה של הפרת סימן המסחר היא כפולה: הגנה על הציבור מפני הטעיה מצד אחד, והגנה על בעל העסק מפני פגיעה במוניטין שרכש מצד שני. כאשר, כלל האצבע קובע כי מי שטוען להפרת סימן מסחר צריך להוכיח כי אדם מן היישוב יוטעה וירכוש מוצר הנושא סימן או מותג מתחרה המפר סימן המסחר הרשום.
למה התייעצות עם עו"ד חשובה?
אין לחשוב כי סימן מסחר נועד עבור "הגדולים" בלבד, דוגמת חברות הענק ששמן הוזכר במאמר זה. עו"ד מנוסה ובקיא בתחום יכול לייעץ בקשר לשימוש נכון בסימן המסחר (לרבות בחינת זכאות לרישום מאחר וישנן מספר מגבלות חוקיות בקשר לכך), ובכלל זה לסייע לוודא באופן מקצועי ומדויק כי רישום הסימן יהיה מוגן משפטית כלפי צדדים שלישיים וימנע שגיאות קריטיות בשלבים מוקדמים בחייו של העסק.
משרד אביב לזר ושות' נחשב בין המשרדים המובילים בישראל בהליכי אכיפה של סימני מסחר ומייצג תובעים ונתבעים כאחד בהליכים משפטיים הדורשים ניסיון ייחודי בזיהוי ואבחנה נכונים של התהליך.